Hoe werk je met een contentkalender?
Content is voor veel bedrijven enorm belangrijk om te kunnen groeien. Je bedrijf blijft er zichtbaar door bij bestaande klanten, en je schept bij elke post weer een nieuwe kans om gezien te worden door een nieuw publiek. Maar om hier echt de vruchten van te plukken is het noodzaak om consistent te blijven. Het werken met een contentkalender kan hierbij helpen. In dit artikel leg ik je uit hoe je er één maakt, zodat je kanalen beter gaan lopen, en jij minder zorgen hebt.
Waarom het maken van een contentkalender een goed idee is
In een contentkalender staat omschreven welke content op welk moment gepost moet worden. Hierbij let je op het onderwerp, de vorm, het doel en het platform van de content. Voordat ik je uitleg hoe je dit precies aanpakt, zal ik eerst een aantal redenen geven waarom het werken met een contentkalender voordelen kan hebben voor jouw bedrijf.
Het werken met een contentkalender heeft de volgende voordelen:
Met een contentkalender is het een stuk makkelijker om
Je weet precies welke content er wanneer gemaakt moet worden
Een contentkalender zorgt ervoor dat het complete verhaal van jouw bedrijf verteld wordt
Bij het maken van een contentkalender denk je alvast na over welke content je wil posten. Hierdoor zal de kwaliteit – en dus ook het resultaat – hoger uitvallen.
Hoe maak je een contentkalender?
Bepaal eerst over welke periode je een contentkalender wil maken. Gaat het om een globale planning van het komende kalenderjaar, maak je een maandkalender, of maak je per week een contentkalender waarbij er tot op de tijd nauwkeurig gepland wordt?
Als deze contentkalender een onderdeel is van een groter marketingplan zal je ongetwijfeld doelen hebben gesteld. Het is dus belangrijk om deze doelen mee te nemen in je keuzes bij het maken van deze kalender. Hoe vaak je post, op welke doelgroep de content gericht is, en wat het onderwerp van de content zal zijn wordt mede bepaald door de doelen die jij stelt.
Er zijn meerdere manieren om een contentkalender te maken, maar de makkelijkste vorm is het invullen van een kalendertemplate. Hieronder zie je een voorbeeld die je zo kunt overnemen. Per dag vul je in op welk kanaal je wil posten, welk type content dit zal zijn en over welk onderwerp het moet gaan.
Hoe vaak moet je eigenlijk posten?
Zoals eerder aangegeven hangt dit van je ambities af, maar ik raad aan om te beginnen met één stuk content per dag naar buiten te brengen. Dit klinkt als veel content, maar je kan ervoor kiezen om de content per platform op te splitsen. Zo post je bijvoorbeeld op dag één iets op social media, en deel je op dag twee een nieuwsbrief via de mail. Als dit goed gaat kan je de contentkalender bijstellen naar meerdere stukken content per dag, zodat je alle kanalen dagelijks bijhoudt.
Afwisseling in de content
Om de aandacht van je publiek vast te houden is het belangrijk om een gezonde hoeveelheid afwisseling in je contentkalender in te brengen. Maar je wil niet je publiek verwarren, of verwachtingen scheppen die je niet zal nakomen. Blijf dus trouw aan je bedrijf en merk, maar laat genoeg kanten zien waardoor het interessant blijft.
Om je op weg te helpen heb ik een aantal ideeën op een rijtje gezet. Zeven om precies te zijn. Zo heb je voor elke dag van de week een idee om mee aan de slag te gaan.
How-to-video’s. Leg iets uit waar je publiek iets aan heeft. Dit kan natuurlijk iets zijn waar je jouw dienst of product voor nodig hebt.
Je verhaal. Hoe is jouw bedrijf tot stand gekomen? Waar staan jullie voor?
Product en service informatie. Wat onderscheidt jullie?
Behind-the-scenes. Geef je publiek een kijkje achter de schermen.
Deel tips. Het liefst in de vorm van een lijstje. Zo krijg je vaak meer engagement op je post!
Neem een standpunt in. Dit kan je persoonlijke mening zijn, of de normen en waarden van je bedrijf omvatten. Hoe gedurfder, hoe beter!
Deel een succesverhaal, óf een mislukking uit het verleden van je bedrijf.
Hoe nauwkeurig moet een contentkalender zijn?
Hoe meer je van tevoren vastlegt in je contentkalender, hoe beter het zal gaan. Je kan van tevoren nadenken over elk stukje content, en ervoor zorgen dat je over al je kanalen een compleet verhaal vertelt. Maar er zitten ook voordelen aan een vrijere benadering.
Zo kan je er tijdens het uitvoeren van de contentkalender achter komen dat een bepaald type content enorm goed aanslaat. Maak in dat geval extra content die daarop lijkt, om te kijken of dat net zo goed werkt, maar gooi niet je contentkalender over boord. Als je maar één soort content post laat je een eenzijdig verhaal zien, en loop je het risico dat het publiek snel op je uitgekeken is.
Ook zie je op nieuwere platforms als TikTok dat het steeds belangrijker wordt om als bedrijf authentiek voor de dag te komen. Dit doe je door te reageren op comments, bijvoorbeeld in de vorm van een video. Dit soort content is moeilijk vooruit te plannen, dus wees niet bang om naast je contentkalender ook spontane content te posten.
Mijn gouden tip: Houd je contentkalender aan voor consistentie, vul het aan met spontane content.
Aan de slag met je contentkalender
Je hebt nu vast een paar ideeën voor je contentkalender. Als je vragen hebt over het maken van een contentkalender of het uitvoeren hiervan, kan je me een berichtje sturen! Ik help je graag op weg, zodat jouw bedrijf met een sterke contentkalender haar doelen kan gaan halen.