Een aftermovie maken, waar moet je aan denken?

Een aftermovie maken van je evenement hoeft niet moeilijk te zijn, maar waar moet je op letten? En hoe kan je ervoor zorgen dat je aftermovie past bij het evenement? In dit artikel geef ik je duidelijke tips zodat jij straks de perfecte aftermovie aan je publiek kan laten zien.

Waarom wil ik een aftermovie maken?

Op social media zie ik dagelijks aftermovies voorbijkomen. Als professionele videograaf valt het me meteen op wanneer er niet over de aftermovie is nagedacht. Het doel van de video ontbreekt en ik krijg als kijker geen duidelijk beeld van het evenement. Dat is enorm zonde, want met een goede aftermovie kan je je kijkers meenemen in je verhaal.

Laten we ons dus vooral richten op het maken van een pakkende aftermovie. Eén die bij je kijkers bijblijft. Hiervoor moeten we eerst duidelijk hebben wat het doel van de video is.

De doelgroep en boodschap van de aftermovie

Welke doelgroep wil je bereiken met de video? Zijn het de mensen die aanwezig waren bij je evenement? Of wil je vooral een nieuw publiek bereiken? En wat voor mensen zijn dit dan? Het is belangrijk om het antwoord op deze vragen te hebben voor je doelen gaat stellen.

Als je je doelgroep duidelijk hebt, kan je het doel van de aftermovie bepalen. Zo kan je bijvoorbeeld een algemene sfeerimpressie geven, maar je kan de aftermovie ook inzetten om de normen en waarden van je bedrijf aan je publiek over te dragen. Of wil je de aftermovie inzetten als promotiemateriaal voor het volgende evenement?

Wanneer de boodschap van de aftermovie van tevoren wordt bepaald kan je hier bij latere stappen op inspelen, en zal de aftermovie een stuk doeltreffender worden.

Het evenement in beeld brengen

Als het doel van de aftermovie duidelijk is, is het tijd om na te denken hoe je het evenement in beeld wil brengen. Je kan natuurlijk het evenement van begin tot einde vastleggen als daar de mogelijkheid voor is, maar je kan er ook voor kiezen om op bepaalde onderdelen de focus te leggen.

Zijn er hoogtepunten die je écht niet mag missen? Geef die dan voorrang, zodat je bij de nabewerking geen enkel shot mist. Daarbij scheelt het een hoop tijd in de nabewerking als er een duidelijk beeld is van welke shots er in de aftermovie moeten komen.

Denk hierbij ook aan de audio. Neem belangrijke speeches, interviews en andere gebeurtenissen op in hoge kwaliteit zodat je deze in de nabewerking onder de aftermovie kan plakken. Denk hierbij ook aan de plaatsing van de microfoons. Sommige microfoons werken beter als ze wat dichterbij staan, dus als deze mogelijkheid er is zal het de aftermovie naar een hoger niveau tillen.

Een voorbeeld hiervan zie je hieronder. Bij Het Entertainment Team plakte ik zenders op, zodat ik al hun speeches en communicatie opnam. Hier hebben we vervolgens een voice over aan toegevoegd, zodat het audiovisuele plaatje écht compleet werd. Meer voorbeelden zien? Kijk dan eens bij ons portfolio.

Schrijf in de pre-productiefase zoveel mogelijk dingen op die je in de video wil, zodat je daar tijdens het evenement niet meer over hoeft na te denken. Ook zal deze stap veel tijd besparen in de nabewerking.

In scène zetten?

Vaak denken we bij een aftermovie aan enkel het vastleggen van een evenement, maar dat betekent niet dat we geen controle hebben over wat we filmen. Het is dus niet erg om wat shots in scène te zetten. Zo kan het ontzettend goed werken om een groep mensen voor de camera te zetten en ze te vragen om iets te doen.

Een voorbeeld hiervan is deze aftermovie die we maakten voor Alpha Society’s bedrijfsfeest. We wisten dat het thema ‘gala’ was, en dat er een groep mensen zou aankomen die vervolgens de feestboot op zou stappen. We kozen ervoor om de regie over de groep te nemen, zodat het openingsshot extra goed erop zou staan. Wat denk je, is het geslaagd?

De muziek

Muziek heeft enorme invloed op het gevoel dat een aftermovie kan geven. Door muziek af te wisselen kan je dynamiek in de video brengen. Ook houdt het de aandacht van het publiek beter vast.

Bij sommige shots kan het goed werken om naast de muziek ook de audio van de videoclip aan te laten staan. Zo voelt het voor de kijker dichterbij. Andere scènes werken beter met alleen muziek eronder, zodat het geluid niet te rommelig wordt.

De nabewerking

Na het evenement is het tijd voor de nabewerking. Er zijn verschillende manieren om een goede aftermovie te monteren. De aanpak voor de edit hangt af van de voorbereiding. Als je een duidelijk verloop van de video hebt opgeschreven in de pre-productie kan je op zoek gaan naar de juiste shots, maar als de aftermovie een vrijere vorm moet krijgen kan dit lastig zijn.

In dat geval maak je eerst een globale shotselectie. Welke shots staan er mooi op en hebben kans om in de video te komen? Met deze shotselectie maak je vervolgens een ruwe edit. Denk hierbij aan het verhaal van de video. Met welk shot begint het, en waar moet het eindigen? Als je dit verhaal achter elkaar geplakt hebt zal de video waarschijnlijk nog iets te lang zijn, maar het begin is er.

Vervolgens zet je de gekozen muziek en audio eronder, en breng ik de edit terug naar een pakkende video. Niet te lang, niet te kort. Voor de meeste aftermovies raad ik 1 à 2 minuten aan.

Social media en videoformats  - horizontaal of verticaal?

Heb je al nagedacht op welke platforms je de aftermovie wil posten? Op YouTube kan je het best horizontale video’s plaatsen, maar op platforms als Instagram en TikTok zijn verticale video’s steeds populairder. Het is mogelijk om de video bij te snijden en op allebei te posten, maar hoe eerder hierover nagedacht is, hoe beter.

Neem contact op

Hulp nodig bij het maken van je aftermovie? We denken graag met je mee! Met Boomsma Media hebben we veel ervaring met het maken van aftermovies, en weten we precies hoe we jouw evenement op de beste manier aan je publiek kunnen laten zien.

Vorige
Vorige

Hoe werk je met een contentkalender?